Zelenina

Zelenina je také důležitá Zelenina je kořenová, kulatá a naťová. Když vaříme, používáme všechny druhy zeleniny, které lze koupit nebo vypěstovat, důležité je také střídání barev zeleniny. Kořenová zelenina: mrkev,…

Pokračovat ve čteníZelenina

Cukry

Něco o cukrech Cukry dělíme na jednoduché a složité, nebo lidově řečeno rychlé a pomalé. Jednoduché cukry jsou především cukry ve sladkostech, bílý rafinovaný či třtinový cukr, cukr v ovoci…Když…

Pokračovat ve čteníCukry

Vláknina

Proč je důležitá vláknina: Vláknina jsou hůře stravitelné části celozrnných obilnin, luštěnin, zeleniny atd., která prochází systémem střev a nakonec konečníkem. Má důležitou očišťovací funkci. Je především hrubozrnná, a očišťuje…

Pokračovat ve čteníVláknina

Tuky v potravinách

Jsou rostlinného a živočišného původu. Našemu tělu prospívá, když spotřebováváme více rostlinných tuků než živočišných. Platí poměr cca 3:1. Rostlinné tuky jsou obsaženy v celozrnných obilninách, luštěninách, semínkách rostlin, ovoci,…

Pokračovat ve čteníTuky v potravinách