Vláknina

Proč je důležitá vláknina:

Vláknina jsou hůře stravitelné části celozrnných obilnin, luštěnin, zeleniny atd., která prochází systémem střev a nakonec konečníkem. Má důležitou očišťovací funkci. Je především hrubozrnná, a očišťuje střeva od potravin, které ve střevech zůstávají. Víme, že uprostřed střeva jsou útvary – klky, které posunují nestrávenou hmotu směrem ke konečníku. Ale některé zbytky se posunují těžce – zbytky brambor, masa, mléčných výrobků, atd. a v záhybech a stěnách střev zůstávají. A zahnívají.

Kdo jí pravidelně celozrnné obilniny, kvašenou zeleninu, nebo přidává vlákninu do jídel, ten o svá střeva pečuje dobře.

Jemná vláknina z ovoce, zeleniny, mořských řas čistí orgány v těle, což je také pro zdraví našeho těla důležité.