Povídání o bílkovinách a o mase v jídelně

𝐁𝐢́𝐥𝐤𝐨𝐯𝐢𝐧𝐲 máme živočišného ( maso, mléčné výrobky) a rostlinného původu ( luštěniny, tofu, robi maso, seitan) atd. Tofu se vyrábí ze sóji, tzn. Z luštěniny. Robi maso a seitan jsou vyráběny z pšeničné bílkoviny.

Výhodou luštěnin a rostlinných mas je fakt, že neobsahují tuk. V mase a mléčných výrobcích je živočišného tuku hodně a to je proto pro tělo nežádoucí.

𝐓𝐞̌𝐥𝐨 𝐝𝐞𝐧𝐧𝐞̌ 𝐩𝐨𝐭𝐫̌𝐞𝐛𝐮𝐣𝐞 𝐜𝐜𝐚 𝟏 – 𝟏,𝟓 𝐠 𝐛𝐢́𝐥𝐤𝐨𝐯𝐢𝐧𝐲 𝐧𝐚 𝟏𝐤𝐠 𝐬𝐯𝐞́ 𝐭𝐞̌𝐥𝐞𝐬𝐧𝐞́ 𝐯𝐚́𝐡𝐲. Takže jsem – li žena vážící téměř 70 kg, pak moje denní spotřeba je cca 70 g bílkoviny, což je 7dkg. Tuto váhu si umí každý představit, je to o něco více než polévková lžíce. Ale my jíme potraviny s vysokým podílem bílkovin několikrát denně, takže spotřebováváme více bílkovin, než tělo žádá.

𝐂𝐨 𝐬𝐞 𝐝𝐞̌𝐣𝐞 𝐯 𝐭𝐞̌𝐥𝐞 𝐬 𝐛𝐢́𝐥𝐤𝐨𝐯𝐢𝐧𝐚𝐦𝐢?

Naše tělo bílkoviny rozkládá na čpavek a kyselinu močovou .Máme-li naprosto funkční ledviny, ty bílkoviny rozloží a škodlivé látky vyloučí z těla. Máme-li ale bílkovin denně nadbytek, to ledviny zatěžuje a bílkoviny nerozkládají na sto procent. Ty se pak ve formě kyseliny močové ukládají v našem těle. (klouby, končetiny..) A to brání správné funkci.

O tuku si povíme příště.