Zelenina

Zelenina je také důležitá

Zelenina je kořenová, kulatá a naťová. Když vaříme, používáme všechny druhy zeleniny, které lze koupit nebo vypěstovat, důležité je také střídání barev zeleniny.

Kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer, červená řepa, černý kořen, křen, pastinák

Kulatá zelenina: kedluben, zelí, vodnice, brokolice, kapusta, cuketa, dýně, brambory, houby, cibule,

Naťová zelenina: pórek, salát, natě kořenové zeleniny, byliny atd.

Česnek je sice kulatá zelenina, ale řadíme ho do koření.

Při vaření zeleniny bychom měli dodržovat důležitou zásadu: zeleninu bychom měli jíst vždycky čerstvou, a to buď kvašenou, vařenou nebo jinak tepelně zpracovanou.

Zelenina dodává lidskému tělu nejen vitamíny, minerály nebo kvašená enzymy, ale pomáhá také neutralizovat PH v těle. Obsahuje vlákninu, která čistí střeva, tělesné orgány a buňky.