Zelenina je také důležitá
Zelenina je kořenová, kulatá a naťová. Když vaříme, používáme všechny druhy zeleniny, které lze koupit nebo vypěstovat, důležité je také střídání barev zeleniny.
Kořenová zelenina: mrkev, petržel, celer, červená řepa, černý kořen, křen, pastinák
Kulatá zelenina: kedluben, zelí, vodnice, brokolice, kapusta, cuketa, dýně, brambory, houby, cibule,
Naťová zelenina: pórek, salát, natě kořenové zeleniny, byliny atd.
Česnek je sice kulatá zelenina, ale řadíme ho do koření.
Při vaření zeleniny bychom měli dodržovat důležitou zásadu: zeleninu bychom měli jíst vždycky čerstvou, a to buď kvašenou, vařenou nebo jinak tepelně zpracovanou.
Zelenina dodává lidskému tělu nejen vitamíny, minerály nebo kvašená enzymy, ale pomáhá také neutralizovat PH v těle. Obsahuje vlákninu, která čistí střeva, tělesné orgány a buňky.