Celozrnná obilnina má tři části: obal, zrno a klíček( je živá část, ze které vyroste nová rostlina).Takže koupíme-li si celozrnnou mouku, pak je umletá z obilí, které má tyto tři části. Bílé mouce chybí klíček a obal. Mouka se mele jen ze zrna.
Celozrnné obilniny obsahují všechny živiny, které pro fungování našeho těla potřebujeme. Je pro nás proto důležité je neustále střídat, vařit a jíst všechny druhy obilnin. Které to jsou? Pšenice, žito ječmen, oves, rýže, kukuřice, pohanka, proso – jáhly, amarant, quinoa.
Pšenice – to je ale také kuskus, a bulgur, dnes se z pšenice ale také peče chleba, různé pečivo slané i sladké.
Celozrnné obilniny mají tvořit základ naší stravy, jíme je denně, a pamatujeme, že mají velké množství kalorií. Víme, že obsahují značné množství polysacharidů (složité cukry) bílkovin i tuků. Svým rozkladem nám přinášejí hodně energie.
Před vařením je pořádně propláchneme a vaříme ve slané vodě. Některé můžeme i předem namočit, oves, kroupy, žito, pšenice špalda, rýže, ale vodu z nich nevylíváme. Vaříme je v namočené vodě. Vařené obilniny mohou být uloženy v ledničce 24 hodin.