Něco o cukrech
Cukry dělíme na jednoduché a složité, nebo lidově řečeno rychlé a pomalé.
Jednoduché cukry jsou především cukry ve sladkostech, bílý rafinovaný či třtinový cukr, cukr v ovoci…Když sníme jednoduchý cukr, tak se nám v těle dostane rychle do krve. A protože cukry dodávají energii, pocítíme najednou tu energii v sobě. Viz reklamy v televizi např. na horalky – energie sbalená na cesty
. Ale pro tělo není dobré konzumovat tyto rychlé cukry (pokud to není třeba), protože se tím zatěžuje slinivka břišní, neboť musí do těla vysílat inzulín, aby se vyrovnala hladina cukru v krvi.
Složité cukry, tzv. polysacharidy se nakonec rozkládají na jednoduché cukry, ale trvá to nějakou dobu i třeba 20 hodin.Takže se rozpouštějí do krve pomalu, postupně. A to je pro naše tělo správně. Tyto polysacharidy jsou obsaženy především v obilninách a proto pokrmy připravované s obilninami už jsou přirozeně sladké. Také pozor na brambory, ty mají stejný účinek jako obilniny.(brambory totiž mají v sobě hodně škrobu)
Máme ještě cukry, které jsou jednoduché, ale chovají se jako složité. Jsou to např. javorový sirup, ječný slad a slady či sirupy vyrobené z obilnin.