KOZA

Kozí mléko považovali za elixír zdraví a mládí už Římané. 

  • Koza netrpí rakovinou. Koza a žralok jsou údajně jediná zvířata, která mají obranné látky, jež je proti rakovině chrání. Díky tomu je kozí mléko považováno za to nejzdravější, které od zvířat můžeme získat. Zároveň je mnozí berou i jako doplněk v rámci prevence proti vzniku nádorového bujení.
  • Kozí mléko je bělejší než kravské. Může za to menší obsah karotenoidů, neboli fotosyntetického barviva.
  • Sezóna kozího mléka je 8 měsíců. Ve zbytku roku se koza připravuje na březost a tehdy se s dojením přestává. Po narození kůzlat se ve vemenech tvoří mlezivo, které se pár týdnů ponechává kůzlatům pro výživu.
  • Za lepší stravitelnost kozího mléka může i rozložení tukových částic. Tukové kuličky jsou poměrově menší, než u mléka kravského. Jejich velikost i rozložení se blíží k mléku mateřskému, které je pro nás přirozenější a tudíž i lépe snesitelné.
  • Kozí mléko obsahuje o 20 – 30 % více vápníku a o 15 – 20 % více minerálních látek než mléko kravské.